Kontakta oss på Optilon

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er så snart det är möjligt.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Från kaos till kompass

Diplom-Is drog ner på sin planeringstid för bemanning med 80%.

Med betydande säsongsvariationer (75% av försäljningen sker under fyra månader), mötte Diplom-Is många utmaningar. De arbetade med ineffektiv och tidskrävande manuell planering tills de beslutade sig för att skapa en bättre planering med hjälp av digitalisering.

Diplom-Is är Norges marknadsledande tillverkare av glass och frysta desserter. Med 430 anställda plus 250 säsongsarbetare, som arbetar på deras produktionsanläggning i Gjelleråsan utanför Oslo. Under Supply Chain Conference den 7 september, var Diplom-Is en av företagsberättelserna på plats och vi fick även ett samtal med Kai Simonsen, Supply Chain och Planning Manager, om Diplom-Is stora omställning från manuell till digital planering.

Börjar från noll

Innan Diplom-Is började sin digitaliseringsresa, var planeringen praktiskt taget helt manuell, så företaget började verkligen från noll. Den manuella planeringen var också ganska tung på grund av säsongsvariationerna, vilket gjorde planering svår.

– Det manuella arbetet i ett Excelark tog väldigt lång tid och var en börda för de anställda att arbeta med. Så vi kontaktade Optilon och bestämde oss för att använda Compass. De började med återförsäljare under våren och inkluderad produktion under hösten 2016. Målet var att förbättra vår planering för att få en än bättre kundservicen och en mer effektiv lagerplanering och produktion, säger Kai Simonsen.

Projektet innebar att skapa en plan genom försörjningskedjan från distributionscenter till produktionslager.

– Vi ville också få möjligheten att se konsekvenserna av beslut på lång sikt i produktionsplaneringen och simulera olika scenarion.

Utmaningar att övervinna

När du tar ett stort utvecklingssteg som det här, går processen aldrig helt bekymmersfritt till.

– Den initiala utmaningen var att förstå konsekvenserna av alla parametrar. En utmaning som vi fortfarande arbetar med att lösa, är Compass vill göra regelbundna korrigeringar, men vi vill ha en låst 6 veckorsplan, säger Kai Simonsen, som fortfarande är väldigt nöjd med resultatet av deras nya planeringssystem.

– Vi har aldrig tidigare lyckats fullfölja vår 6 veckorsplan. Det fanns alltid något som behövde ändras, vilket aldrig hann göras i tid. Nu har vi en kontinuerlig långsiktig plan för 108 veckor, samtidigt kan vi produktplanera varje dag. All data är synlig och tillgänglig och vi kan ta ut vilken rapport vi vill från plattformen, säger Kai Simonsen.

Bemanningsplaneringen förkortades med 80%

Största nyttan med den nya planeringen är den enorma mängden tid som sparas på bemanningsplanering. Med 6 produktionslinjer, alla med olika bemanning beroende på produkt, brukade detta vara ett avancerat pussel.

– Tidigare, när vi gjorde produktionsbudgeten manuellt, tog det oss runt 3 veckor, samt många långa nätter, för att göra bemanningsplaneringen. 2016, efter ett år med Compass, tog det 1 vecka. Nu 2017 är tiden nere på ungefär 3 dagar, säger Kai Simonsen.

Diplom-Is arbetar nu mycket snabbare, tack vare korrekta planeringsparametrar. Den interna distributionen är också ordentligt förbättrad och tar mycket mindre tid.

– Tack vare alla rapporter, har vi en långsiktig status. Vi har en helt ny översikt och det bästa med det är att vi inte behöver lägga tid på att skapa den.

Förändringen har också gjort det möjligt för Diplom-Is att öka antalet produkter med 40 % 2017 jämfört med 2016, till alla glassälskares stora förtjusning. Nästa steg för Diplom-Is blir att integrera avrop och produktion, vilket betyder att inköp till fabriken görs via Compass. Ett projekt som är planerat till hösten 2018 och vars uppföljning vi är nyfikna på.

Ladda ner Diplom-Is presentation

Download Diplom-Is' presentation

Vill du veta mer om Optilons samarbete med Diplom-Is?

Kontakta gärna områdeschef Jim Thulin på
+46 73 373 88 12 eller jim.thulin@optilon.se

Dela