Kontakta oss på Optilon

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er så snart det är möjligt.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Kalla fakta är avgörande för beslutsfattande

PMC Hydraulics om utmaningen i att förändra deras lagerstruktur.

Vikten av fakta och data stod i fokus när Terho Lind, COO på PMC Hydraulics, talade på Optilons Supply Chain Conference Han berättade om beslutsfattande och PMCs process att reducera kostnader genom olika lagerstrukturer – samtidigt som att kundservicen bibehålls eller förbättras.

– För att analysera vad som vore den bästa lösningen, tog vi initialt in flera konsulter, vilket resulterade i vårt val av Optilon. Optilon hjälpte oss därefter med verktyg och idéer för att modellera och simulera olika scenarion.

Förvånande resultat

Analysen av fakta och effekten av de olika scenarierna gav några förvånande resultat som skiljde sig från det förväntade utfallet. Analysen visade att en omställning till ett centralt lager inte skulle ge den effekt som förväntats på lagernivåerna på grund av viss överlappning i sortimentet; samt en risk för lägre servicenivåer till kunder i förhållande till kostnadsreduktionen.

– Vi kom fram till att kundservice var så viktigt för oss att vi beslutade oss för att arbeta med ett lager per land. Det var väldigt intressant att se hur rätt verktyg och utmanande fakta underlättade presentationen för styrelsen. Det fick dem att förstå varför vi inte valde den minst kostsamma lösningen, säger Terho Lind.

Vunna erfarenheter

PMC Hydraulics är ett exempel på ett mindre företag som tar ett större steg i förändringen till ett mer digitalt tillvägagångssätt. Terho Lind är övertygad om att digitaliseringen skapar nya  möjligheter för företag av alla storlekar.

– Ny mjukvara tar digitaliseringen till en ny nivå för en relativt låg kostnad. Vilket betyder att vi har mycket att vinna, speciellt inom försörjningskedjan med sina stora materialflöden. Vi hade en fantastisk möjlighet att arbeta med Optilon. De har expertis samt erfarenhet av vilka analysverktyg som används till vad, säger Terho Lind.

Öppen inställning och mindre magkänsla

Terho Linds råd till små industriföretag som funderar över digital förändring är att ha en öppen inställning samt utmana sina övertygelser och samla faktaunderlag till beslutsprocessen.

– Med dagens hastighet baseras många beslut på magkänsla, antaganden eller gamla övertygelser som har blivit sanna. Men fakta är mycket viktigt, inte minst för att kunna presentera ett starkt case och få godkänt av ledningen. Kulturen är också väldigt viktig. Du behöver engagera människor i förändringsprocessen och kommunicera den till interna och externa berörda parter, säger Terho Lind.

PMC Hydraulics har också förändrat sin organisation från nationsbaserad till mer processorienterade funktioner. Det har skyndat på beslutsprocesserna och gett företaget en överblick de tidigare inte haft.

– Det var tidgare svårt att ha ett ”helikopterperspektiv” och samtidigt nå framsteg i förändringsprocessen. Nu har vi bättre kontroll och en överblick över alla våra siter samt vart vi ska. Vilket är viktigt när vi tar oss an nya utmaningar och förbättringar.

Se hela PMC Hydraulics presentation från Supply Chain Conference i posten Konkurrenskraft genom supply chain design.

Vill du veta mer om hur Optilon stöttade PMC Hydraulics?

Kontakta gärna Optilons VP Sales & Marketing Jens Stenquist på  +46 709 379 285 eller jens.stenquist@optilon.se.

Dela