Kontakta oss på Optilon

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er så snart det är möjligt.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Lyssna till de irriterande rösterna! Digitala trender från Elektronista

Digital inspiration och trender levererade av Elektronista.

AI, VR och AR, internet of things, 3D-skrivare, störande innovation. Hur påverkar dessa digitala trender och modeord supply chain planning och design? Christiane Vejlø, välrenommerad trendanalytiker med fokus på digitalisering, delade hennes åsikter och råd i sin keynote på Supply Chain Conference den 7 september.

– Den digitala trenden är relevant för oss alla och du behöver bli agil för att möta förändringarna som digitaliseringen innebär.

För Christiane Vejlø, handlar digitalisering inte om teknologi.  Det handlar om människor – och kommunikation.

– Det spelar ingen roll om du arbetar med B2C eller B2B, kunden är fortfarande en människa. men inom B2B är kommunikation ofta tråkig och teknisk. Använd andra glasögon och upptäck vad dina partners och kunder är involverade i. Vilka appar använder de? Det här är ett viktigt tillvägagångssätt, även inom supply chain.

Lyssna till de irriterande rösterna

Ett huvudbudskap från Christiane Vejlø är vikten av att lyssna till de ”irriterande” – personerna som ifrågasätter ditt sätt att göra saker på och pekar ut svagheter när det kommer till att hålla jämna steg med utvecklingen.
– Bjud in personerna som du tycker är mest irriterande, de som kritiserar dig och utmanar dig. Om inte du gör det kommer någon annan att göra det, och de kommer att överlista dig.

Christiane Vejlø påpekade också vikten i den exponentiella utvecklingen av ny teknologi, och hur det kan påverka planering och optimering – i realtid.

– Den exponentiella utvecklingen betyder att vi inte kan planera för framtiden genom att titta på historien. Det är som att planera för en ny stor byggnad och försöka räkna ut storleken för parkeringen; men när byggnaden står klar om tio år vet du inte ens om människor kommer att använda sina egna bilar längre.

Nya sätt att arbeta med VR och AR

Bland nya teknologier, lyfte Christiane Vejlø VR (virtuell verklighet) och AR (förstärkt verklighet) som viktiga verktyg för alla typer av branscher. De möjliggör nya möjligheter att planera, simulera och utbilda. Du behöver inte visa upp produkter fysiskt för kunderna, istället kan de använda VR eller AR för att se och lära sig att använda produkten.

– Vid planering av ett nytt lager, kan du simulera designen, gå runt i byggnaden, se hur utsikten kommer att se ut, hur ljuset faller under dagen och simulera för att optimera de olika byggnaderna och så vidare.

Förstärker eller uppfinner du?

En fråga du måste ställa dig själv är om du förstärker eller verkligen uppfinner nytt.

– Det är lätt att förstå logiken i ”vi investerade så mycket pengar och arbete i att bygga den här  plattformen – låt oss bara addera till den”. men ibland behöver du ”kill your darlings” och hitta på något nytt. Släpp det som du redan har använt under flera års tid, för grunden har förändrats.

3D-skrivare kommer med största säkerhet att bli en av dessa fundamentala förändringar, med stor påverkan på supply chain. Som ett exempel nämner Christiane Vejlø det danska företaget Thürmer Tools, som har tillverkat patenterade tärningar sedan 1898. I mötet med utmaningen från 3D-skrivare, väljer de att ta till sig av ny teknologi och erbjuda 3D-utskrifter av deras produkter.

– Det här är ett exempel på när du vänder en risk till något bra: ”Vilket är det största hotet mot vår affär? Det gör vi!”

Elektronistas presentation

Se en kort version av Christiane Vejløs keynote från Supply Chain Conference 2017, på Optilon Academy under posten Din digitala framtid är redan här.

Vill du att Optilon utmanar din syn på supply chain?

Kontakta gärna Optilons VP Sales & Marketing Jens Stenquist på  +46 709 379 285 eller jens.stenquist@optilon.se.

Dela