Kontakta oss på Optilon

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er så snart det är möjligt.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Absolut förbättrar produktionsstyrningen

En mer komplex produktion gjorde att The Absolut Company började se sig om efter bättre och mer effektiva sätt att hantera produktionen av Sveriges mest exporterade livsmedelsprodukt.

Absolut Vodka är världens största lokalt producerade vodka, helt baserad på svenskt vintervete. Sedan starten 1879, har den tillverkats i den lilla staden Åhus i Sverige. Hela 99% av produktionen exporteras och det är också Sveriges i särklass mest exporterade livsmedelsprodukt. Samtidigt skeppas hela 75% från den lilla hamnen i Åhus. I och med den klimatneutrala produktionen, är Absoluts destilleri också ett av världens mest klimateffektiva destillerier. Allt detta sätter stor press på försörjningskedjan eftersom att det finns lite eller inga utrymmen för misstag och allt behöver gå felfritt, inte minst inom tillverkningen.

Ett behov av förändring

I och med köpet av The Absolut Company från den svenska staten 2008, initierade Pernod Ricard en varumärkesförändring. Vilket starkt påverkade tillverkningsprocessen. Under fem år ökade antalet SKUs med 19% när antalet standardsmaker ökade från 11 till 18 och de tillfälliga smakerna ökade från 2 till 12. En ökning med 600%. Till skillmad från den starkt automatiserade producktionsprocessen, var produktionsplanering en manuell uppgift. Prognoser och produktionsplanering utfördes av en enda planerare som endaste hade ett kalkyleringsprogram till hjälp. Men i och med att komplexiteten ökade, behövdes en förändring och The Absolut Company började att titta på alternativ.

Efter en gedigen urvalsprocess med flera kandidater valde The Absolut Company slutligen Optilon som partner. En nyckelfaktor var Optilons förmåga att sömlöst integrera bäst-i-klassen lösningar för produktionsplanering, prognosticering av efterfrågan, lageroptimering, och påfyllnad. Ytterligare en nyckelfaktor var möjligheten att automatisera affärsprocessen. The Absolut Company hade även tydliga mål gällande servicenivåer gentemot moderbolaget. Optilon föreslog en lösning som med minimala investeringar i slutprodukten kan garantera produkttillgängligheten enligt målen.

“För oss är kvalitet A och O, inte minst inom produktion och vi vill inte lämna något åt ödet. Vi har gjort en ordentlig utvärdering och ser Optilon som en utmärkt leverantör av lösningar inom logistik och produktionsprocesser,” sa Peter Neiderud, Director Supply Chain and QE, The Absolut Company.

The Absolut Companys utmaningar:

  • En högre grad av komplexitet inom produktion
  • Ett begränsat antal planeringsresurser
  • Krav på tillgänglighet gentemot Pernod Ricard Market Companies
  • Ett behov av att säkra Lean principerna inom produktion, samtidigt som miljöpåverkan minskas

En integrerad lösning

Genom en hög automatiseringsnivå inom planering, proaktivt beslutsfattande och en optimerad produktionssekvensering, kunde utmaningarna lösas. Service Optimizer 99+ från ToolsGroup användes för efterfrågestyrning, uppfyllelse och påfyllning, medan Compass från Plannet implementerades till produktionsplanering i Åhus. Med en fullt integrerad och användarvänlig lösning, är det fortfarande enbart en planerare som kontrollerar hela prognos- och produktionsprocessen. Samtidigt kom det nya arbetssättet inte utan utmaningar, men dessa var The Absolut Company förberedda på.

Peter Neiderud, Director Supply Chain and QE, förstod att detta var ett stort projekt men också viktigt  för att ta Absolut Vodka till nästa nivå samtidigt som gamla traditioner bevarades och produktionen i Åhus fortsatte.

“Underskatta inte den tid och de resurser som behövs vid implementering av mjukvara. Förvänta dig alltid problem med masterdata. Se också till att du har bra support, bra hjälp gör det hela väldigt mycket enklare”, kommenterade Peter Neiderud.

Resultat

Hänsyn tog till en alltmer krävande produktionsplaneringsprocess och mål satta för tillgänglighet. Den övergripande effektiviteten för produktion och produkttillgängligheten förbättrades. Allt utan att ytterligare investeringar för resurser och kompetens krävdes. Det är fortfarande endast en person som kontrollerar hela processen från början till slut.

“Vi gick från en tidkrävande  manuell planering till fullt fokus på optimering. Nu kan vi planera ännu längre fram och vårt nästa mål är att skaffa en “GPS-funktion” till planeringen. Vi berättar vart vi vill och den ritar upp kartan, ” säger Peter Neiderud.

“Det har varit en bra utmaning i att skapa affärsvärde med hjälp av första klassens planeringsteknologi och ta The Absolut Company forward till nästa nivå av effektivitet inom planeringsprocessen. Vi är stolta över lagarbetet och att vara en supply chain partner till Absolut. The Absolut Company är ett moget företag med många kompetenta personer, med stor kunskap och erfarenhet av deras arbete, vilket resulterat  i tydliga mål att upfylla,” säger Jim Thulin, Business Area Manager Food & Beverage på Optilon.

Om Optilon

Optilon skapar affärsvärde för företag inom tillverkning, e-handel, grossistsverksamhet och detaljhandel genom oberoende lösningar baserade på applikationer för planering och optimering av försörjningskedjor. Företagets konsulter är specialister och jobbar inom tre huvudområden; Supply Chain Design, Service Optimization och Supply Chain Planning.

Om ToolsGroup och SO99+

ToolsGroup arbetar med efterfrågedrivna planeringsprocesser. Deras mjukvara SO99+ analyserar efterfrågehistoriken för att skapa bästa möjliga forecasts. ToolsGroups lösningar stödjer områden som efterfrågeplanering, S&OP, kampanjprognoser, återanskaffning och lageroptimering. Deras “Powerfully Simple” filosofi innebär att mjukvaran stödjer högintelligent beslutsfattande samtidigt som att den är enkel att använda.

Om Plannet och Compass

Plannet är en ledande leverantör av avancerade mjukvarulösningar för tillverkande industri. Tack vare programpaketet COMPASS tekniskt framstående egenskaperna och mångsidighet, kan Plannet erbjuda avancerad inköps- och pr

Läs hela caset om Absolut här

Ladda ner

Vill du veta mer om hur Optilon hjälpte The Absolut Company?

Please contact Area Manager Jim Thulin on
+46 73 373 88 12 or jim.thulin@optilon.se

Dela