Kontakta oss på Optilon

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi er så snart det är möjligt.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Höga krav på tillgänglighet inom handeln

För verksamheter inom detaljhandeln i synnerhet och inom handeln i allmänhet, är tillgängligheten på artiklar på hyllan oerhört viktig. Brist på hyllan leder i de flesta fall till en förlorad affär eftersom kunden inte kommer tillbaka. Detta är en bister verklighet för våra kunder inom handeln.

Kampanjer och säsonger gör prognostiseringen svår

De vanligaste orsakerna till dålig tillgänglighet i hyllan är bristfälliga återanskaffningsrutiner och alltför dålig prognostisering av efterfrågan. God tillgänglighet blir ännu svårare att åstadkomma i samband med kampanjer och säsonger. Problemen i varupåfyllningen och beräknandet av åtgången försvåras ytterligare på grund av svinn i samband med utgående datum för färskprodukter och som utförsäljningskostnader för säsongsprodukter och produkter med kort livscykel.

En annan faktor är att beställning och hantering av varor i butikerna tar mycket tid för de personer som egentligen bör syssla med försäljning och kundbetjäning. Inom partihandeln är artiklarna ofta av väldigt varierande karaktär gällande värde, försäljningsvolym, leveranstid, inkuransrisk och prognostiserbarhet. Att noggrant och manuellt kontrollera och fastställa exakta orderkvantiteter för tusentals eller tiotusentals artiklar med hänsyn till artiklarnas olika egenskaper, kräver mycket tid och resurser.

Det stora antalet artiklar leder i allmänhet också till att en betydande del av inköparens arbetstid går åt till rutinmässiga påfyllnadsbeställningar. Detta leder ofta till att det inte finns tillräckligt med tid för inköpsarbetets mer strategiska arbete som att följa upp leverantörer, uppdatera köpavtal och aktivt arbeta med val av försörjning (sourcing) för artiklarna.

Läs mer om hur vi kan hjälpa företag inom detaljhandel och grossist att:

Läs mer om våra referenser inom handel här.

Dela